Zoek
Handige websites en tips bij het zoeken naar een vervolgopleiding

Welke opleiding ga ik volgen als ik een diploma heb behaald aan het Baanderherencollege? Wat is er allemaal mogelijk en hoe ga ik beginnen? Allemaal vragen die die bij velen naar boven komen bij het zoeken van een vervolgopleiding.

Om leerlingen en ouders te helpen in deze zoektocht worden er Open Dagen georganiseerd, maar zijn er ook verschillende websites ontwikkeld met enorm veel informatie over opleidingen! Maak hier vooral gebruik van tijdens het zoeken naar vervolgstudies, maar ook bijvoorbeeld tijdens het zoeken naar een bedrijvenstage in de 3e en 4e klas.

Heb je eenmaal de opleiding gevonden die bij je past? Wat moet je dan doen? Ook daar hebben we een handig filmpje voor die je stap voor stap uitlegt wat hierbij komt kijken.


Tenslotte hebben we hieronder in de lijst nog een handig e-boek beschreven staan die ouders handvatten geeft in het voeren van een LOB gesprekje met zoon of dochter.
  MBO Stad
Deze website bevat 95% van alle erkende mbo-opleidingen die binnen Nederland te vinden zijn. Opleidingen die door slechts één onderwijsinstelling wordt aangeboden staat hier niet op. Daarvoor kun je beter de website van de onderwijsinstelling bezoeken.

Je kunt opleidingen zoeken per domein (sector), per niveau, per interessegebied of direct alle opleidingen bekijken. Elke opleiding is voorzien van tekst en filmpje.

Open dagen van vrijwel alle onderwijsinstellingen staan in een overzicht benoemd. Handig dus, als je jezelf breed wilt oriënteren. 


Beroepen in beeld
Deze site bevat actuele en representatieve filmpjes over beroepen per sector, per niveau. Deze geven een realistisch beeld van wat moet je kunnen en wat je kunt verwachten binnen zo’n beroep. Dit alles staat hier beschreven.

De website biedt de mogelijkheid om een beroepentest te doen en beroepen te selecteren op basis van interesses.

Maar het biedt nog veel meer, dus ga snel kijken! 
 


  s-bb.nl
Deze website geeft per regio en per opleiding aan hoe groot de kans is op stage (BOL studie), leerbaan (BBL studie) of werk binnen een bepaald vakgebied. 

LET OP
: Kans op werk en kans op stage is niet hetzelfde!
Voorbeeld: er zijn volop plekken voor onderwijsassistenten om een stageplaats te vinden. Het is namelijk een makkelijke manier voor scholen om extra ondersteuning te krijgen in de klas. Kans op werk is daarentegen veel kleiner, aangezien scholen een beperkt budget hebben om mensen aan te nemen.


Stagemarkt
Dit is dé site voor vierdejaars om een leerbaan te vinden voor de vervolgopleiding (BBL). Om aangenomen te worden voor een BBL opleiding moet je eerst een erkend leerbedrijf gevonden hebben.
Via de postcode zoeker vind je het snelst erkende leerbedrijven in de omgeving. In plaats van de postcode in te vullen, kun je er ook voor kiezen om de naam van je opleiding in te vullen.

Er is per erkend leerbedrijf precies te zien met welke opleiding + niveau je bij dit bedrijf stage zou kunnen lopen! 

TIP: Stel, je moet als derde of vierdejaars ergens stagelopen tijdens de bedrijvenstages. Kijk dan ook eens bij de erkende leerbedrijven. Deze bedrijven weten hoe ze een MBO-leerling moeten begeleiden en geven jou wellicht een beter beeld van de praktijk dan een niet erkend leerbedrijf.
 


  Studiek 
Loopbaancoach Mireille Aalfs heeft een boekje geschreven van 18 pagina’s dat jou als ouder handvatten geeft om een loopbaangesprek te kunnen voeren met je zoon of dochter. In dit boek wordt onder andere uitgelegd hoe het MBO in elkaar steekt en waaruit je zoon of dochter uit kan kiezen. Het laatste hoofdstuk bevat diverse tips.

Misschien wordt er af en toe moeilijke taal gebruikt, maar over het algemeen een best handig boekje als je als ouder het gesprek wilt aangaan maar niet precies weet hoe.


Bovenstaande websites worden grotendeels gefaciliteerd vanuit de organisatie Samenwerkingsverband Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven (SBB). Dit is een organisatie die onder andere leerbedrijven voor het mbo erkend, maar daarnaast ook onderzoek doet naar arbeidsmarkt gerelateerde onderwerpen voor MBO-studenten. Je kunt hun website ook eens bekijken: www.s-bb.nl


Doe er je voordeel mee en succes met je zoektocht naar een passende opleiding!

Baanderherencollege | Baanderherenweg 2 | 5282 RJ Boxtel | Postbus 141 | 5280 AC Boxtel | Tel. 0411 - 676 924 | info@bhc.nl | Ontwerp en realisatie SchoolMaster BV